Bouwen of verbouwen in 2021: wat verandert er?

terug

Na een bewogen 2020 hebben we intussen al goed onze weg gevonden in 2021. Veel mensen hopen dat dit jaar een beter jaar zal worden dan het vorige en hebben misschien grootse plannen op vlak van bouwen of verbouwen. Het voorbije jaar zijn mensen meer gaan stilstaan bij hun woonomstandigheden. Wellicht zet deze trend zich de rest van dit jaar ook nog door. Nochtans zetten de tendensen op vlak van premies en (ver)bouwnormen zich niet allemaal voort. We zetten dus graag nog eens op een rij wat er anders is ten opzichte van vorig jaar.

Bouwen of verbouwen in België

In heel ons land is er sinds 2021 een btw-verlaging van kracht. Je betaalt nu slechts 6 % btw in plaats van 21 % als je een bestaande woning sloopt en weer heropbouwt. Bovendien stijgen de sociale tarieven met 10 % voor elektriciteit en zelfs met 15 % voor aardgas.

Veranderingen voor Vlaanderen

Nieuwe normen en verplichtingen

Vanaf 2021 moeten alle nieuwe woningen voldoen aan de BEN-norm. Het E-peil van dergelijke woningen mag met andere woorden niet hoger liggen dan 30. Er was ook sprake van het verstrengen van het S-peil van een waarde van 31 naar een van 28, maar dit werd nog een jaartje uitgesteld.

Nieuwe, afgeschafte of aangepaste premies

Hoewel de terugdraaiende teller wordt afgeschaft dit jaar voor wie zonnepanelen plaatst, komt er wél een nieuwe premie. Die bedraagt maximaal € 1.500 en geldt enkel voor bestaande woningen.

De premie bij het zelf plaatsen van zoldervloer- of dakisolatie bij het bouwen of verbouwen werd afgeschaft. De premie voor het verwijderen van asbesthoudende materialen bij het plaatsen van zoldervloer- of dakisolatie of buitenmuurisolatie via de buitenzijde blijft wél behouden. Deze premie stijgt zelfs naar € 8 / m².

Ook de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie stijgen. De basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van € 8 per m² naar € 16. Dat geldt ook voor die voor muurisolatie langs de buitenzijde. Die bedraagt nu € 30 in plaats van € 15 per m².

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie wordt ook verhoogd van € 7.500 naar € 10.000. Bij bouwaanvragen in 2021 kom je niet in aanmerking voor deze premie als je al geniet van de btw-verlaging van 6 %.

Er komt ook een nieuwe labelpremie voor Vlamingen die hun woning renoveren van een F- of E-label tot een C-, B- of A-label of hun appartement opwaarderen van een F-, E- of D-label naar een B- of A-label.

Andere wijzigingen of uitbreidingen

Door het afbouwen van het exclusief nachttarief voor elektriciteit zal de energiefactuur van maar liefst 150.000 gezinnen in Vlaanderen stijgen in 2021. Daarentegen zullen de distributietarieven van je elektriciteitsfactuur dalen. Hierdoor zal een gemiddeld gezin zo’n € 16 per jaar minder betalen. Voor aardgas zal er zo’n € 2 bijkomen per gezin per jaar. En ook eigenaars van zonnepanelen zullen wat extra moeten betalen.

Door een uitbreiding van de renteloze energielening kun je als eigenaar van een woning tot maar liefst € 60.000 renteloos lenen, als je die woning binnen de 5 jaar grondig renoveert.

Aanpassingen bij bouwen of verbouwen in Brussel

Het aantal toegekende groene certificaten daalt met maar liefst 17 % in Brussel. Dit geldt enkel voor de installaties van minder dan 6 kWh.

Renoveren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft gelukkig ook nog zijn voordelen. In en rondom onze hoofdstad kun je nog genieten van een extra bonus bovenop je bestaande energiepremie.

Wijzigingen voor Wallonië

In Wallonië geldt een overname van de onroerende voorheffing in 2021. Als je zelf de eigenaar of vruchtgebruiker van een pand bent, hoef je hiervoor niets te ondernemen.

De EFB-eisen worden nu ook in Wallonië verstrengd vanaf 2021. Dit impliceert dat nieuwe woningen vanaf dit jaar Q-ZEN moeten zijn. Dit staat voor Quasi Zéro Énergie.

Ook nieuw is dat de energiekosten worden opgenomen in het ‘huurrooster’. Ze worden geschat op basis van het pand om huurders een richtprijs te kunnen geven.

Premies en reglementeringen in de bouw worden regelmatig aangepast. We volgen de wijzigingen graag voor je op. Als je zeker wilt weten of een premie of verplichting nog van kracht is, raden we aan om de details en voorwaarden met betrekking tot deze premies voor bouwen of verbouwen via de kanalen van de overheid te raadplegen. Heb je nog praktische vragen over je eigen bouw- of renovatieplannen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen of plan een bezoekje aan onze showroom.

Contacteer ons