Dakterras aanleggen: waarmee moet je rekening houden?

terug

Een dakterras aanleggen is een eenvoudige manier om je woonruimte uit te breiden. Het is niet alleen mooi en gezellig maar bovendien erg functioneel. Helaas is niet elk dak daar even geschikt voor. Tenzij het om een inpandig dakterras gaat, is een plat dak alvast een must! Maar er zijn nog andere zaken waarmee je best rekening houdt vooraleer je impulsief tot actie overgaat.

Een dakterras: iets voor jou?

Heb je een plat dak? Dan is een dakterras een heuse meerwaarde voor je woning. Het is een aangename toevoeging aan je huis waar je gezellig kunt genieten van de ochtenddauw, middagzon of avondlucht. De hoge ligging met uniek uitzicht creëert bovendien een bijzondere sfeer die je niet kunt vergelijken met een tuin. Nochtans kun je op een goed gebouwd dakterras evengoed genieten van de voordelen van een tuin, zoals een vijvertje, moestuintje of serre. Je kunt er zelfs voor kiezen om je terras af te bakenen met planten.

Een dakterras is dus echt een esthetische meerwaarde voor je plat dak. Ook het uitzicht van je woning zelf zal erop vooruitgaan. Als je hebt besloten dat je heel graag een dakterras wilt aan je woonst is het wel belangrijk om vooraf na te gaan of het ook mogelijk is.

Staat van je plat dak

Eerst en vooral moet je bekijken of je huidige dakafwerking nog in goede staat is. Zo mag je roofing of EPDM-folie bijvoorbeeld geen gaten, scheuren of kieren vertonen. Als dat wel het geval is, moet deze vervangen of aangepast worden. Een dakterras moet immers kunnen steunen op een degelijk fundament. Indien er luchtkanalen uitkomen op je dak, zoals van een ventilatie- of afzuigsysteem, is het misschien ook het moment om die af te leiden. Dat voorkomt geurhinder achteraf. Eerst ontmossen is ook altijd het overwegen waard als je dak verder in goede staat is.

Stevigheid en gewicht

Om een terras te kunnen aanleggen op je plat dak, moet je eerst de stevigheid van je de fundamenten controleren. Niet alle platte daken zijn immers geschikt om het gewicht van een volwassen mens te dragen, laat staan een heel terras waarop je misschien straks met heel je gezin wilt ontbijten. Bij een nieuwbouw kun je een architect hier rekening mee laten houden. Bij een renovatie zijn er soms structurele aanpassingen nodig om de werken te kunnen starten. Je dakconstructie laten verstevigen kan natuurlijk altijd, afhankelijk van of je je terras wilt gebruiken voor eenzame leesavonden bij het maanlicht of zomerse barbecues met vrienden.

Wil je een ondergrond van tegels, hout of misschien grind? Ook het materiaal voor de vloerbedekking heeft immers invloed op de mate waarin je dakconstructie eventueel moet worden verstevigd. Ook je terrasdecoratie speelt hierbij een grote rol. Betonnen bloembakken of waterfonteinen brengen bijvoorbeeld best wat extra gewicht met zich mee. Een aannemer zoals Tifre zal in deze fase met je meedenken en indien nodig de hulp van een architect inschakelen.

Toegankelijkheid

Natuurlijk is het ook de bedoeling dat je terras bereikbaar is. Als je dakterras grenst aan de bovenverdieping, is een schuifdeur de eenvoudigste en meest elegante oplossing. Is dit niet mogelijk dan kan een venster of lichtkoepel in je plat dak ook dienstdoen als toegang. Let er in dat geval zeker op dat die genoeg ruimte heeft om volledig open te kunnen draaien. Het is niet de bedoeling dat er aan elk moment van heerlijk ontspannen op je dakterras een hindernissenparcours voorafgaat.

Budget vs. wensen

Voor je je fantasie de vrije loop laat, denk je best even na over welk budget je graag wilt spenderen. Een dakterras hoeft niet duurder uit te vallen dan een doorsnee terras, maar veel hangt ook af van de locatie en grootte van dit terras en je materiaalkeuze. Door goed te communiceren met je aannemer en eventueel je architect, kun je je budget en het verwachte resultaat perfect op elkaar afstemmen.

Voor de werken: goed plannen!

Natuurlijk heb je ook een goed plan nodig vooraleer je vakmensen aan de slag laat gaan met je ideeën. Je kunt dit natuurlijk zelf uitwerken maar het kan zeker geen kwaad om er een architect bij te halen. Tenslotte kun je dan rekenen op een haalbaar ontwerp dat zeker door de constructie van je woning gedragen kan worden. Bouwexperts kunnen vanuit hun ervaring bijvoorbeeld ook rekening houden met zaken waar je wellicht zelf nooit aan had gedacht.

Verplichtingen en beperkingen

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over je verplichtingen en beperkingen als je een dakterras laat aanleggen. Zo heb je meldingsplicht bij het aanpassen van je woning en bij grotere ingrepen moet je een bouwvergunning aanvragen. Bij nieuwbouw kun je die aanvraag meteen toevoegen aan je bouwvergunning, maar bij een renovatieproject is het altijd mogelijk om een afzonderlijke aanvraag te doen.

Je ontvangt pas je stedenbouwkundige vergunning als de werken worden goedgekeurd door je gemeente of stad. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met het uitzicht van je terras op aangrenzende percelen. De privacywetgeving en het voorkomen van burenhinder wegen zwaar door op de eindbeslissing. Ook moet je constructie voldoen aan de bouwkundige voorschriften. Een goed architect of ervaren bouwbedrijf kan rekening houden met een aantal courante verplichtingen en beperkingen. Zo maak je meer kans om een goedkeuring te krijgen.

Bij het plaatsen van een dakterras is een borstwering bijvoorbeeld verplicht. Ook valbeveiliging is een must bij dakterrassen hoger dan 1 meter. Een balustrade van minstens 110 cm is dus meestal een noodzaak bij de aanleg van een dakterras. Daarbij kan meteen ook rekening worden gehouden met de privacy van je buren. Ook eventueel losstaande voorwerpen of meubilair moet je in aanmerking nemen. In België is een flinke windvlaag zeker niet zeldzaam. Een stevige balustrade en degelijke terrasmeubels kunnen in dat geval veel problemen vermijden. Je aannemer of architect kan je daar zeker bij adviseren.

Tegemoetkomingen en premies

Bij de aanleg van een dak worden er vaak ook renovatiewerken uitgevoerd aan een oud dak. Bij een verbouwing van een woning zijn er best wat premies en steunmaatregelen waarop je een beroep kunt doen. De overkoepelende renovatiepremie is wellicht de bekendste en dekt ook een aantal kosten bij dakwerken en dakrenovaties. Premies wijzigen regelmatig en zijn ook afhankelijk van je woonplaats. Je kunt dus best al eens gaan informeren op je stadhuis of gemeentehuis of je een premie kan aanvragen.

Dakterras Sint-Niklaas

Na de werken: degelijke afwerking

Een degelijke afwerking is belangrijk bij elk bouwproject. Een aandachtspunt bij de afwerking van een dakterras is bijvoorbeeld een uitstekende waterafvoer. Een doorlatende vloer op je dakterras zorgt ervoor dat water zonder problemen via je waterdichte dakbedekking kan worden afgevoerd. Bij de keuze voor tegels is het dus een goed idee om niet alle tegels op te voegen.

Wil jij je woning heel graag opwaarderen met een dakterras? Droom jij van een prachtig kwalitatief resultaat? Contacteer ons dan voor een vrijblijvende offerte.

Contacteer ons