Een bestaande gevel na-isoleren: de mogelijkheden

terug

Als je een wat oudere woning hebt, is de kans groot dat de isolatie volgens de huidige maatstaven te wensen overlaat. Gelukkig zijn er een heleboel verschillende manieren om je buitenmuren achteraf nog te isoleren. Een bestaande gevel na-isoleren kan via de binnenkant, via de buitenzijde of via spouwmuurisolatie. Bovendien heb je ook nog verschillende werkmethodes en materialen waarmee je kunt gaan isoleren. Heb je geen enkel idee wat de beste keuze zou zijn voor jouw woonst? Dan helpen we je graag door de verschillen even te verhelderen.

Isoleren langs de spouw, de binnen- of buitenkant

Wat je eerst moet uitmaken als je onderzoek doet naar na-isolatie, is of je je woning aan de binnenkant, de buitenkant of via de spouw wil laten isoleren. Voor die laatste optie moet je natuurlijk spouwmuren hebben. Dit is de meest budgetvriendelijke oplossing die ook snel klaar is. Je kunt je woonst ook langs de binnenzijde laten na-isoleren. Dit is iets duurder. Je muren laten na-isoleren langs de buitenkant is de duurste optie, maar de terugverdientijd is dan weer iets korter dan bij isolatie langs de binnenmuren. Sowieso is isoleren altijd een investering die vroeg of laat zal opbrengen. Welke methode je ook kiest, je zult immers meteen verschil merken aan je energiefacturen. We geven even wat extra uitleg bij de verschillende methoden.

Binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie wordt nog zelden geplaatst omdat je met deze methode best wat binnenruimte verliest. In sommige gevallen wordt er namelijk een extra voorzetwand geplaatst tegen de draagmuur met behulp van een houten of metalen rooster. De ruimte die daartussen ontstaat, vult men dan op met isolatiemateriaal. Dit geheel kan dan nog afgewerkt worden met gips- of spaanplaten die eventueel nog kunnen worden overschilderd. Een tweede optie is het direct aanbrengen van gips- of spaanplaten als isolatielaag. Tenslotte kun je ook kiezen voor het rechtstreeks aanbrengen van isolatieschuim op je binnenmuur. De mogelijkheden qua afwerking zijn daarbij iets beperkter en er zijn wel wat aandachtspunten waarmee je rekening moet houden.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuren isoleren kan heel gemakkelijk door de spouw, de ruimte tussen je buiten- en je binnenmuur, op te vullen met isolatiemateriaal. Je hebt hier een waaier aan opties, van glaswol en steenwol tot PUR-isolatie of EPS-parels. Dit materiaal wordt via gaten door de buitenmuur in de spouw gespoten. Achteraf worden die openingen weer dicht gemaakt. Op deze manier verandert er niets aan het uitzicht van je woning en moet er niets opengebroken worden. Het is de eenvoudigste en goedkoopste methode, maar het is natuurlijk geen optie voor woningen zonder spouwmuren. Bovendien zijn er prachtige alternatieven voor wie van de gelegenheid gebruik wil maken om zijn woning meteen ook in een nieuw kleedje te steken.

Buitenmuurisolatie

Wil je je gevel na-isoleren langs de buitenzijde? Dan worden je buitenmuren bekleed met isolerend materiaal en afgewerkt naar keuze. Spouwmuren worden bij buitenmuurisolatie vaak evengoed opgevuld met isolatiemateriaal, ofwel wordt de buitenmuur weggehaald en de buitenmuurisolatie meteen aangebracht waar eerst de spouw zat. Zo kan er meteen voor een iets dikkere isolatielaag worden gekozen zonder dat dit effect heeft op de functionaliteit van je ramen. Er bestaan heel wat opties qua materiaal en werkwijze. Daarom gaan we daar graag wat dieper op in.

Gevelbekleding met SVK leien buitenkant zomer raam

Crepi

Wil je snel isoleren voor een toegankelijke prijs? Dan is crepi een uitstekende optie. Crepi of gevelbepleistering laten aanbrengen op je gevel, geeft je woning meteen een nieuw uitzicht. Bovendien wordt onder het pleister een duurzame isolatielaag aangebracht. In totaal gaat het om 4 lagen. Eerst brengt men een isolatielaag aan van 6 tot 12 cm dik. Deze kan iets dunner worden aangebracht rondom ramen en deuren om de functionaliteit daarvan niet in het gedrang te brengen. De isolatielaag wordt vervolgens verstevigd met uitvlakkingsmortel (met wapening in glasvezels) en hoekprofielen. Daarbovenop komt nog een voorstrijkproduct zodat de uiteindelijke afwerkingslaag in crepi perfect kan hechten. Isolatie met crepi afwerking is betaalbaar en laat zich snel en efficiënt plaatsen. Het voldoet ook volledig aan de huidige isolatienormen. Het vraagt bovendien niet om een verbrede fundering. Je gevel is meteen volledig mooi afgewerkt en extra beschermd tegen gure weersomstandigheden. Al deze redenen maken dat crepi vandaag de dag zo populair is.

Steenstrips

Wie houdt van de voordelen van crepi maar toch de voorkeur geeft aan het uitzicht van bakstenen, vindt in steenstrips wellicht de perfecte balans. Gevelisolatie met behulp van steenstrips gaat even efficiënt als het plaatsen van crepi maar geeft eigenlijk een traditionele look van bakstenen aan je woning. De strips worden verlijmd. Je kunt zelf kiezen of je ze met of zonder voegen laat plaatsen. Net zoals bij crepi worden onder de steenstrips isolatieplaten aan de muur gevezen. Als je voor steenstrips kiest, zijn er nog verschillende types die elk om een andere installatiemethode vragen. Je kunt dus best even contact opnemen met je aannemer en eerst vrijblijvend advies vragen.

Nieuwe bakstenen buitenmuur

Bij een drastische renovatie kiest men er ook wel eens voor om een totaal nieuwe buitengevel te laten plaatsen in bakstenen. Meestal wordt er in dat geval een extra fundering rondom de woonst voorzien. Hierbij moet je rekening houden met een groot plaatsverlies buiten. Om koudebruggen en de bijhorende vochtproblemen te vermijden, wordt de oude buitenmuur vaak eerst afgebroken. Op die manier kun je dan weer wat plaats winnen. Maar het blijft een arbeidsintensieve ingreep voor je woonst waar je best enkel voor kiest als je ramen en deuren ook nog moeten worden geplaatst. Op die manier kun je optimaal rekening houden met de functionaliteit daarvan. Met een nieuwe bakstenen muur geniet je natuurlijk niet alleen van het uitzicht maar ook van de andere voordelen van bakstenen.

Houten gevelbekleding

Ben je dol op de authentieke look van hout? Dan kun je ook houten gevelbekleding kiezen als isolatiemateriaal. Hierbij heb je nog de keuze tussen diverse houtsoorten geschikt voor buitengebruik. Eerst worden er bij deze methode isolatieplaten op de buitenmuur bevestigd. Je hebt hierbij de keuze tussen harde of zachte platen. Vervolgens brengt men houten latten aan op de gevel. Dit kan zowel in een horizontaal als een verticaal patroon worden gedaan. Er wordt een luchtspouw voorzien tussen de isolerende laag en de houten plankjes om vochtproblemen in de toekomst te vermijden. Uiteraard kun je bij dit soort gevelbekleding ook nog eens je houtsoort kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld hardhout of tropisch hout en thermisch hout. Hout is een van nature sterk isolerend materiaal. Het is hernieuwbaar en dus erg milieuvriendelijk. Bovendien geeft het je woning een unieke uitstraling.

Gevelpanelen

Gevelpanelen zijn ook een elegant hulpmiddel om je gevel te isoleren. En binnen deze soort isolatie zijn er nog heel veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kunststof of aluminium platen. Bovendien zijn er ontzettend veel kleurvarianten mogelijk, kun je bepaalde vormen gaan kiezen en diverse formaten. Sidings behoren ook tot de opties en zijn goed combineerbaar met andere soorten gevelbekleding. Dit duurzame isolatietype is beschikbaar in pvc, composiet of hout. Hiervoor zijn er eveneens diverse kleuren en structuren voorhanden.

Premies voor gevelisolatie

Aangezien gevelisolatie zorgt voor energiebesparing kun je afhankelijk van de aard van de werken een beroep doen op de overkoepelende renovatiepremie of Vlaamse renovatiepremie. Zeker als je structurele werken uitvoert zoals het afbreken van bestaande buitenmuren in combinatie met het aanbrengen van gevelisolatie, moet je tijdig informeren naar de mogelijkheden. Op die manier kun je toch een mooi percentage van je investering recupereren.

Welke soort isolatie en gevelbekleding kies jij?

Met de keuze van het isolatiemateriaal op je buitengevel kun je dus nog volledig het jasje van je woning bepalen! Jouw keuze voor degelijke, isolerende gevelbekleding hangt natuurlijk helemaal af van jouw voorkeur. Hou je van een effen gevel, wit of gekleurd? Heb je liever een klassieke houten of bakstenen buitenmuur of kies je voor meer futuristische aluminium bekleding? De methode van isoleren zelf hangt echter wel vaak samen met de ouderdom en staat van je woonst. En natuurlijk moet je gevelbekleding ook rekening kunnen houden met bestaande raam- en deurprofielen. Daarom is een professionele kijk op de zaak altijd een meerwaarde.

Wil je je gevel na-isoleren? Neem dan eerst even vrijblijvend contact op met een van onze experten. Zij kunnen je op basis van jouw woning vertellen wat de opties zijn, de voor- en nadelen toelichten en de prijsverschillen uiteenzetten.

Contacteer ons