Een poolhouse laten bouwen: hoe snel kan dat?

terug

Een poolhouse laten bouwen is iets dat veel mensen zichzelf cadeau doen de laatste jaren. Het is dan ook een echte meerwaarde voor je tuin en het doet veel mensen spontaan wegdromen, vooral wanneer er zonnige dagen aanbreken. 

Fantaseer jij ook al over gezellige zomeravonden met de familie rond de barbecue of even een frisse duik nemen in het zwembad. Wil je achteraf in de schaduw genieten van een romannetje met een drankje uit je minibar? Zo’n multifunctionele poolhouse kan je woning bovendien extra ruimte geven en wat meer luxe bieden. Ben je overtuigd? Dan vraag je je vast af hoe snel jouw eigen poolhouse gerealiseerd kan worden.

Poolhouse van A tot Z

Een poolhouse staat er niet op 1, 2, 3. Er komt eigenlijk best wel wat bij kijken. We geven je dus graag een overzicht van de stappen die je moet doorlopen. Zo krijg je een idee hoe snel je van je poolhouse kan genieten als je vandaag de knoop doorhakt. 

Van idee tot ontwerp

Alles begint bij een idee, ook een poolhouse. Wil je graag je eigen poolhouse laten bouwen? Dan denk je dus best eerst even na over de functie van deze ruimte, het budget en welke voorzieningen je wenst. Neem hier best rustig de tijd voor, zodat je je concept volledig vorm kan geven. 

Daarna is je idee klaar voor de ontwerpfase. In overleg met een binnenhuisarchitect of interieurontwerper zet je zo de puntjes op de ‘i’. Aan een finaal ontwerp gaan best wel wat brainstorms en bijsturingen vooraf. Uiteraard blijven we bij Tifre werken aan je ontwerp tot je 100 % tevreden bent. Deze fase kan zo, afhankelijk van jouw inbreng, 1 tot 3 maanden duren. 

De vergunning

Een poolhouse laten bouwen vraagt doorgaans om een vergunning vanaf 40 m² totale vrijstaande bebouwde oppervlakte. Het gaat namelijk meestal om een losstaand gebouw. Natuurlijk is dit een minder leuk gegeven, maar vanuit onze ervaring ondersteunen we je met plezier om dit correct en tijdig aan te pakken, zodat je minder tijd verliest. Het kan immers tot 2 maanden duren vooraleer je de definitieve goedkeuring krijgt voor je poolhouse. 

Wanneer heb je geen vergunning nodig?

In een aantal gevallen heb je geluk en heb je helemaal geen vergunning nodig om een poolhouse te laten bouwen. In totaal mag je namelijk tot 40 m² losstaande gebouwen hebben in je tuin. Heb je nog niets staan, dan mag je poolhouse zonder vergunning dus tot 40 m² zijn. Staat er bijvoorbeeld al een tuinhuis van 5 m² en een vrijstaande garage van 10 m², dan mag je poolhouse nog welgeteld 25 m² bedragen wil je er zonder vergunning vanaf komen. 

Je poolhouse mag hierbij ook niet hoger zijn dan 3,5 meter, moet binnen een straal van 30 meter van je woning gebouwd worden en 1 meter van je perceelgrens blijven (in je achtertuin). Bouw je een poolhouse naast je woning in je zijtuin, dan moet je bouw minstens 3 meter van je perceelgrens blijven om een vergunning te vermijden. 

Eventueel mag je je poolhouse tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens bouwen zolang je die muur niet wijzigt. Je mag hierbij niet bouwen in ruimtelijk kwetsbaar gebied, zoals overstromings-, natuur-, bos-, vallei- of agrarisch gebied en de locatie mag niet vallen onder specifieke voorwaarden van de gemeente zelf. Dit vraag je voor de veiligheid altijd best even na. Tenslotte mag je bijbouw geen woonfunctie hebben, ook niet voor familie of vrienden. 

Poolhouse laten bouwen

Van zodra je een poolhousevergunning hebt of je weet zeker dat je er geen nodig hebt, kunnen we aan de slag gaan met het bouwen ervan. De effectieve bouw gaat meestal vrij snel vooruit, zeker in houtskelet. Bij Tifre volgen we tenslotte altijd een duidelijke, haalbare planning en wordt alles zo goed mogelijk voorbereid zodat deze fase heel vlot kan verlopen. 

Een poolhouse in houtskelet kan er op die manier al staan op 14 dagen of maximum anderhalve maand. 

Hoe snel heb je een poolhouse?

Hoe snel heb je dus een poolhouse? Als je alles optelt, kan het in het ergste geval wel een half jaar duren om een dergelijk project van A tot Z af te ronden. Als je je goed laat informeren, kan je een aantal fases (bv. de vergunningsaanvraag) laten overlappen, waardoor het sneller gaat. 

Het kan alleszins geen kwaad om op tijd een vrijblijvend gesprek te plannen met een van onze medewerkers of eens een bezoekje te brengen aan onze showroom. Misschien profiteer je dan volgende zomer wel nog van de voordelen van je eigen poolhouse. Van november tot maart is eigenlijk de beste periode om met de voorbereidingen te starten. 

Genieten van méér luxe de komende zomer

Wil jij graag een poolhouse laten bouwen in je tuin? Of denk je misschien aan een tuinhuis, carport, serre, schuurtje, garage of terrasoverkapping? Neem dan vrijblijvend contact op of bezoek ons in onze belevingsruimte. Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker onze realisaties op de website of download ons magazine.