Elegant je woning uitbreiden: veranda versus aanbouw

terug

Verlangen naar meer comfort, gezinsuitbreiding, een betere werk-privébalans, … Je kunt om verschillende redenen je woning uitbreiden. De eerste beslissing die je dan moet maken is: ‘voor welk soort uitbreiding kies ik?’ Een veranda is multifunctioneel, aangenaam tijdens elk seizoen en heel geschikt als kantoor- of speelruimte. Maar ook een aanbouw kan een enorme meerwaarde zijn voor je woonst. Heb je moeite om te kiezen? Dan zetten we graag even de verschillen voor je op een rij.

Veranda versus aanbouw

Twijfel je nog tussen veranda of een aanbouw, of weet je eigenlijk niet wat het verschil is? Dan helpen we je graag op weg. Een veranda dient doorgaans als een link tussen je woning en je tuin. Het zorgt er eigenlijk voor dat je zelfs in de winter nog een stukje van je tuin kunt genieten. Die extra overdekte plaats kun je op verschillende manieren benutten. Een aanbouw is een nieuw gebouw dat aan je bestaande woning wordt gehecht. Het creëert meer ruimte en kan eender welke functie hebben: een extra slaapkamer of woonkamer, zelfs een extra badkamer of keuken.

Meer ruimte, meer licht?

Eigenlijk is een veranda ook altijd een soort aanbouw. Maar het grootste verschil is vaak de aanwezigheid van ramen. De nodige hoeveelheid lichtinval zal dus een grote rol spelen bij je keuze. Een veranda vormt niet noodzakelijk maar wel vaak een apart deel van je woning. Daarentegen is een aanbouw meestal een geïntegreerd onderdeel van je woning met een specifieke functie. Het dient doorgaans niet als een overdekt verlengstuk van je achtertuin. Ook dat kan meespelen in je beslissing. Maar beide opties zorgen er alleszins in de eerste plaats voor dat je je hoeveelheid woonruimte uitbreidt.Resultaat buitenzijde veranda met groot raam en zwarte elementen

De functie van je ruimte

Je eindbeslissing hangt vooral af van de functie die je je nieuwe ruimte zult toekennen. Hoewel de keuze voor het een of het ander heel persoonlijk is, zijn er wel wat tendensen. Mensen die vooral op zoek zijn naar een oplossing voor een plaats tekort, kiezen doorgaans voor een aanbouw. Zeker als ze een extra toilet of badkamer willen, een extra keuken of slaapkamer, … is de keuze snel gemaakt. Een veranda is dan weer een unieke oplossing als je ‘meer buiten naar binnen’ wilt halen. Misschien heb je niet meteen een voorkeur en zijn er andere factoren die meespelen. Zo vraag je je misschien af of je een vergunning nodig hebt voor je veranda of aanbouw.

De snelheid van de plaatsing

Ook de snelheid van de plaatsing zal invloed hebben op je beslissing. Doorgaans is het zo dat een veranda sneller geplaatst kan worden dan een aanbouw. Meestal zijn veranda’s klein genoeg zodat de aanvraagprocedure erg vlot gaat. Meestal heb je dan geen vergunning of architect nodig, wat ook weer kosten spaart. Bij een aanbouw zal er iets gemakkelijker een architect aan te pas komen of moet je rekening houden met de lokale wetgeving. Maar zelfs dan kunnen de procedure en oplevertermijn best meevallen.

Het nodige budget

De financiële kant van het plaatje speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Maar of een veranda nu goedkoper is dan een aanbouw of andersom, daar valt moeilijk op te antwoorden. De kosten hangen meestal rechtstreeks samen met jouw wensen en noden.

Je woning uitbreiden kan dus op verschillende manieren. Twijfel je nog en wil je een beroep doen op onze expertise? Neem dan vandaag nog contact op. Wij komen graag bij je langs voor persoonlijk advies. Achteraf krijg je van ons een gratis offerte.

Contacteer ons