Wat is de btw bij renovatie?

terug

Omdat de btw bij renovatie wel wat kan verschillen, zorgt dit vaak nogal eens voor verwarring bij klanten. Sinds 2018 is er namelijk een nieuwe procedure in voege gegaan. Veel renovatiewerken kunnen uitgevoerd worden aan een btw-tarief van 6 %, maar dit geldt niet voor álle werken. Daarom zetten we de voorwaarden hier graag even op een rij.

Wanneer geldt het btw-tarief van 6 % bij renovatiewerken?

Om te kunnen genieten van 6 % btw bij renovatie moet je aan de volgende hoofdvoorwaarden voldoen:

 1. Je woning moet minstens 10 jaar oud Daarvoor gaat men kijken naar de datum waarop die voor het eerst bewoond werd.
 2. Ze moet uitsluitend of hoofdzakelijk worden gebruikt als privéwoning. Het is dus geen enkel probleem als je een kantoorruimte hebt en je je woning voor maximum 30 % voor professionele doeleinden gebruikt.
 3. De renovatiewerken worden rechtstreeks aan jou gefactureerd als eindgebruiker. Je moet dus de eigenaar, vruchtgebruiker of huurder van het pand zijn.

Enkele kanttekeningen

Voer je enkel renovatiewerken uit aan het gedeelte van je woning dat je professioneel gebruikt, dan kun je niet terugvallen op het verlaagd btw-tarief. Je moet ook opletten dat je niet te veel van het oude gedeelte laat vervangen. De oppervlakte van dat oude gedeelte dat overblijft, moet altijd meer dan de helft van de totale woonoppervlakte beslaan. Ook wanneer de verhouding 50-50 is, zal je het normale btw-tarief van 21 % moeten betalen. Je berekent dus best vooraf grondig en correct de oppervlakte van het gebouw. Daarvoor meet je langs de buitenzijden van de woning tot in de hoogte. Tel de oppervlakte van elk vlak deel mee in je berekening: alle vloeren, kelder(s) en in- of aangebouwde garage(s). Laat je je oude kelder opvullen, dan telt de grootte van deze ruimte niet meer mee bij het berekenen van de totale overgebleven oppervlakte van het oude gedeelte.

Hoe zit het met de administratie?

Voorlopig is het niet langer nodig om een btw-bouwaangifte in te dienen. Wat je wel moet doen, is een attest indienen bij de aannemer met informatie omtrent de definitieve bestemming van het gebouw en de eerste ingebruikneming. Zo kan de aannemer de factuur conform opstellen met toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6 % en hoef jij nergens meer van wakker te liggen. Het is ook belangrijk om al je facturen en verantwoordingsstukken goed te bewaren. In de nieuwe procedure worden deze achteraf opgevraagd.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking voor 6 % btw?

Het type renovatiewerken dat wordt uitgevoerd moet ook binnen de huidige normen vallen om in aanmerking te komen voor het btw-tarief van 6 %. Toets je gewenste of geplande werken zeker af aan onderstaande checklist. Deze opgelijste werken komen alvast zeker in aanmerking volgens de huidige procedure, zowel de betaalde werkuren voor de uitvoering als het onderhoud en de herstelling. De bouwmaterialen die je zelf aankoopt, vallen sowieso onder het normale btw-tarief.

Werken buitenhuis

 • Buitenschilderwerken en isolatiewerken langs de buitenzijde of het vernieuwen van de voorgevel. Dit geldt zowel voor grotere ingrepen zoals het bepleisteren of het plaatsen van een nieuwe (bakstenen) muur rondom als voor kleinere ingrepen zoals zandstralen, hervoegen of het verwijderen van aanslag of mos.
 • Het plaatsen of vernieuwen van (rol)luiken of rolgordijnen aan de buitenzijde van het gebouw.
 • Een aangebouwde veranda, pergola of garage of een aangrenzend terras zolang deze ruimte niet louter als opslagruimte gebruikt wordt.
 • Een omvangrijke renovatie aan de stookolietank, bv. het verwijderen of buiten gebruik stellen.

Werken binnenhuis

 • Alle sanitaire installaties in de badkamer of toiletruimte: aansluitingen, vast meubilair op maat, vaste ventilatoren en luchtverversers, …
 • Een nieuwe keuken met inbegrip van de opbergkasten, de gootsteen en afzuigkap maar exclusief de inbouwtoestellen. Voor je fornuis of kookplaten, (microgolf)oven, koelkast, diepvriezer, (vaat)wasmachine en droogkast geldt nog steeds het btw-tarief van 21 %.
 • Ook de vernieuwing van elektriciteit komt in aanmerking voor de 6 % btw: zowel leidingen als stopcontacten. Verlichtingsarmaturen horen daar ook bij, maar enkel wanneer ze volledig ingewerkt zijn in het plafond. Dat geldt ook voor elektrische bellen en (brand)alarmtoestellen. Ook deze moeten blijvend verbonden zijn aan de woning. Indien niet, dan geldt het normale btw-tarief.
 • De isolatie van je woning (langs de binnenzijde of de spouw), het plaatsen van een nieuwe schouw of open haard.
 • Centrale verwarming of airconditioning inclusief alle toestellen zelf, zoals kachels, radiatoren of permanent aangehechte convectors, maar ook de levering én de plaatsing daarvan. Bij appartementen tussen de 10 en de 15 jaar oud worden de leveringskosten voor gemeenschappelijke verwarmingsketels wel aangerekend volgens het normale btw-tarief. Dat is een kleine uitzondering op deze regel.
 • Vaste of op maat gesneden vloer- of wandbekleding, inclusief het afkrabben en vernissen van parketvloeren.
 • Vast, in de woning verwerkt meubilair zoals opbergkasten, bv. wanneer deze als scheidingswand worden gebruikt tussen twee kamers.
 • Ook voor schilder- en behangwerken geldt het verlaagde btw-tarief.

Onderhoud aan je woning

 • Het ontstoppen van leidingen en riolen of het vegen van schoorstenen kan ook aan het verminderde btw-tarief gebeuren.
 • Dat geldt ook voor onderhoudswerken aan liften en verwarmingsinstallaties, zelfs als dit deel uitmaakt van een abonnementsdienst. De leveringskosten van liftonderdelen worden wel aan het normale btw-tarief gerekend bij gebouwen tussen de 10 en de 15 jaar oud.
 • Reinigingswerken die voorafgaan aan een van bovenstaande werken, bv. isolatie- of schilderwerken. Uiteraard geldt dit niet voor de gebruikelijke huishoudelijke reiniging van je woning, zoals stofzuigen, dweilen, boenen, etc.

Welke renovatiewerken komen niet in aanmerking voor 6 % btw?

De volgende werkzaamheden worden uitgevoerd aan het standaard btw-tarief van 21 %.

 • Sloop voor wederopbouw behoort volgens deze wetgeving niet tot de categorie renovatiewerken. In een aantal steden maken ze een uitzondering op deze regel als de afbraak en wederopbouw  in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning zal worden gebruikt. Dit geldt onder andere ook in Sint-Niklaas, Gent, Dendermonde en Antwerpen. Maar zelfs als je niet in aanmerking komt voor het verlaagd btw-tarief bij sloopwerken, kun je eens nagaan of je kunt terugvallen op de sloop- en heropbouwpremie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Deze premie is niet cumuleerbaar met federale btw-korting bij vergunningsaanvragen in 2021 en 2022.
 • Tuinaanleg of de aanleg van tuinpaden, afsluitingen tussen percelen, vijvers, fonteinen, zwembaden, sauna’s, niet aangrenzende terrassen of tuinhuizen, golfterreinen, enzovoort komen eveneens niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Het gaat hier immers om werken die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning.

Ben je nog steeds niet zeker of de door jou beoogde renovatiewerken aan een verminderd btw-tarief kunnen worden uitgevoerd? Contacteer dan het centrum KMO-beheer in de regio waarin het gebouw zich bevindt. Je mag natuurlijk ook vrijblijvend contact opnemen met een van onze experten om je renovatieplannen of -ideeën te delen. We helpen je graag op weg.

Contacteer ons