Ken jij de EPC-score van je huis? Dan heb je een duidelijk beeld over hoe energiezuinig je woning is. Dat is niet alleen belangrijk om je energiekosten zo laag mogelijk te houden, maar ook als je in de toekomst je huis wil verkopen of verhuren, is een goede EPC-score essentieel.
Welke factoren hebben een invloed op je EPC-score? Hoe kan je je score zelf berekenen? En vooral, hoe kan je de EPC-waarde van je huis verbeteren? We zetten alles voor jou op een rij.
Het energieprestatiecertificaat, of in het kort EPC, toont aan hoe energiezuinig je woning is. Op je EPC-certificaat staat zowel een energiescore als een energielabel. Die eerste score is een cijfer tussen 0 en 700 en toont aan hoeveel kilowatt energie je woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter. Hoe lager de score, hoe beter je EPC-waarde.
Het energielabel is een letter van A+ (een donkergroenlabel) tot F (donkerrood). Waarbij energielabel A+ staat voor heel energiezuinig en F voor energieverslindend.
Waarom dit nu allemaal zo belangrijk is? Wel, een laag energieverbruik, en dus een goede EPC-score, betekent ook minder energiekosten. En dus goedkoper wonen.
Daarnaast is de EPC-score ook een belangrijke graadmeter voor de milieuvriendelijkheid van je woning. Want een woning die weinig verbruikt, is ook minder belastend voor onze planeet. Bovendien, stel dat je je woning ooit wil verkopen, is een goede EPC-score essentieel voor de verkoopwaarde van je woning. Tegen 2025 verplicht de Vlaamse overheid zelfs een EPC-label A of A+ voor alle panden die verhuurd of verkocht worden.
Je hebt alle baat bij een goede EPC-score. Dat is duidelijk. Maar wat is nu precies een goede EPC-waarde? Daarvoor heb je een lage energiescore en een groen energielabel nodig. Een overzicht
Energiescore | Energielabel |
minder dan 0 kWh/m²/jaar | A+ |
tussen 100 en 0 kWh/m²/jaar | A |
tussen 200 en 100 kWh/m²/jaar | B |
tussen 300 en 200 kWh/m²/jaar | C |
tussen 400 en 300 kWh/m²/jaar | D |
tussen 500 en 400 kWh/m²/jaar | E |
tussen hoger dan 500 kWh/m²/jaar | F |
De norm vandaag? Voor appartementen is dat een maximale EPC-score van 100. Voor rijwoningen is dat 150 en open bebouwingen 200. Het energielabel moet onder D zijn, maar hoe lager, hoe beter. En hoe meer voordelen.
Je EPC-score berekenen hangt af van verschillende factoren:
Op basis van al deze aspecten stelt de energiedeskundige een rapport op en ontvang je uiteindelijk je energieprestatiecertificaat. Wil je zelf al een inschatting maken van je EPC-score? Via “Test uw EPC” van de Vlaamse overheid bereken je je indicatief EPC-label en kan je je woning vergelijken met andere woningen in Vlaanderen.
Goede isolatie houdt de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Zonder al te veel te verbruiken. Zo is dakisolatie één van de meest eenvoudige manieren om je EPC-waarde grondig op te krikken. Is jouw dak nog niet geïsoleerd? Of slecht geïsoleerd? Dan verbeter je je EPC-waarde met maar liefst 25 tot 50 procent als je dat wel doet. Ook gevelisolatie heeft een aanzienlijk effect op je EPC-score. Afhankelijk van je woning bestaan er verschillende manieren om je gevel te isoleren: buitenmuurisolatie, binnenmuurisolatie en spouwmuurisolatie.
Wek je zelf energie op, dan heeft dat een ook positief effect op je EPC-score. Denk maar aan zonnepanelen, waarbij zonne-energie wordt gebruikt om elektriciteit te maken en je minder elektriciteit van het net hoeft te verbruiken. Zelfs op bewolkte dagen halen de moderne zonnepanelen energie uit zonlicht. Uitstekend voor je EPC-score. Nog beter? Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp. Want ook de warmtepomp haalt zijn energie uit de natuur en is zo een slimme investering om je EPC-waarde op te krikken. De lucht-water warmtepomp en lucht-lucht warmtepomp wekt energie op uit de buitenlucht, terwijl de grond-water warmtepomp zijn energie haalt uit de bodem.
Nog een manier om je EPC-score te optimaliseren? Kies voor een goed ventilatiesysteem. Sinds 2024 is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem ook een criterium voor de EPC-waarde van je woning. En dat is logisch. Want met een goed ventilatiesysteem bespaar je heel wat energie. Je ventileert namelijk je huis zonder dat er onnodige warmte verloren gaat. Bovendien is een goede ventilatie cruciaal voor een gezond binnenklimaat in je woning
Weet je niet goed waar te beginnen? Schakel dan Tifre in. Wij werken de beste oplossing op maat van jouw woning uit. Van advies tot uitvoering van de werken.
Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.