Op zoek naar een partner voor jouw totaalrenovatie?
Contacteer ons

Hoe herken je asbest?

Heb je al eens gehoord van asbest? Dan weet je vast al dat deze mineralen kunnen vrijkomen bij de afbraak van woningen. Je weet vast ook al dat ze heel schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook bij dakwerken kunnen er asbestvezels vrij komen te liggen. Er zijn best wel wat misvattingen over asbest en de gevolgen van de blootstelling daaraan. Daarom is het belangrijk om te weten waar asbest vaak voorkomt. Je moet asbest kunnen herkennen zodat je op tijd de juiste professionals kunt inschakelen. Zij kunnen dit dan komen verwijderen volgens de juiste veiligheidsvoorschriften.

Hoe merk je dat je met asbest te maken hebt?

Asbest is een delfstof die verwerkt kan zitten in verschillende bouw- of isolatiematerialen. De kleur en het uitzicht kan verschillen dus het is soms moeilijk te herkennen. Er zijn wel een paar trucjes om na te gaan of je al dan niet met asbest te maken hebt.

Vezelcement, golfplaten en leien

Vezelcement is een van de materialen waarin vaak asbest wordt aangetroffen. Maar tegenwoordig staat op vezelcementtoepassingen vermeld dat ze niet asbesthoudend zijn. Dit gebeurt meestal door markeringen met de letters ‘N’ of ‘NT’, wat staat voor New Technology.

Golfplaten worden eveneens vaak vermeld als risicolopers op asbesthoudende materialen. Hebben de golfplaten een afgesneden hoek, dan zijn ze alvast asbestvrij. Vaak dragen ze ook een verstevigingsbandje om ze te onderscheiden van golfplaten die wel asbest bevatten.

De datum van fabricage verraadt ook al iets over de kans op asbesthoudend materiaal. Bij bijvoorbeeld leien geproduceerd vóór 1990 is het risico heel groot. Is de productie van na 1996? Dan kun je op beide oren slapen. Voor twijfelgevallen tussen die twee jaartallen kan de productbenaming helpen. Met leien van het type Eterna, Multex, Big Ben of Country moet je opletten. Die zijn asbesthoudend. Leien met productnaam Stonit of Alterna zijn asbestvrij.

Als je de productnaam van de leien niet kent, moet je kijken naar het formaat. Kleinere leien met afmetingen 40×20 cm of 40×24 cm bevatten asbest. Grotere leien met afmetingen 60×40 cm, 60×32 cm en 45×32 cm zijn veilig.

Breuktest en vuurtest

Bij andere afmetingen kun je de breuktest proberen. Daarvoor moet je kijken naar gebroken of beschadigde leien. Als je daar aan de breuklijn grote, witte vezels ziet, wijst dat op de aanwezigheid van asbest. Zie je net veel fijne haartjes dan is er geen gevaar.

Een vuurtest kan ook uitsluitsel geven. Vezels die blijven gloeien wanneer je er een vlam aan houdt maar die geen vuur vatten en kapotgaan, bevatten meestal asbest. Smelten de vezels weg, dan zit er geen asbest in. Om echt 100% zeker te zijn of het om asbest gaat, vraag je best een labotest of laboratoriumanalyse aan.

Het gevaar van asbest…

Asbest is een gevaar voor onze gezondheid. Vroeger was men daar nog niet van op de hoogte, dus werd het vaak verwerkt in constructies. Ook daken kunnen asbestvezels bevatten, bijvoorbeeld in de vezelcement. Als dat het geval is, moet je je dak eigenlijk vernieuwen. Dan loop je gezondheidsrisico, zelfs bij kleine dakrenovaties zoals ontmossing. Bij het afborstelen of afschuren van je dak of bij het reinigen met stoom of een hogedrukreiniger gaan de aanwezige asbestvezels van het beschadigde materiaal zich verspreiden. Via stof of nevel komen ze in de lucht terecht en zo in onze longen, waar ze ernstige gezondheidsschade kunnen aanrichten.

Is asbest verwijderen verplicht?

Aangezien asbest door veroudering en verwering minder bindt en loslaat, is het voorlopig niet verplicht om het te verwijderen. Maar uiterlijk tegen 2040 wordt dit wel verplicht. Men vindt het risico voor de volksgezondheid te groot. De Vlaamse overheid wil natuurlijk op zeker spelen. Het is dus zeker een goed idee om hier bij elke renovatie rekening mee te houden. Vermoed je de aanwezigheid van asbest en wil je geen enkel risico lopen? Dan raden we toch aan om dit zo snel mogelijk professioneel te laten verwijderen. Zo hoef je in 2040 nergens meer van wakker te liggen!

Kun je zelf asbest verwijderen?

Het is mogelijk om hechtgebonden asbesttoepassingen in onberispelijke staat zelf te verwijderen. Maar hiervoor moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Van zodra hechtgebonden toepassingen verweerd of beschadigd zijn, wordt het gevaarlijk. Zijn ze opvallend moeilijk te verwijderen, dan moet je ook opletten. Wil je geen enkel risico lopen? Dan haal je er best een expert bij. Heb je te maken met niet-hechtgebonden toepassingen, dan ben je zelfs verplicht om professionals in te schakelen.

Onze werknemers hebben niet alleen veel ervaring met het verwijderen van asbest. Ze beschikken ook allemaal over de nodige attesten. Elke nieuwe werknemer bij Tifre moet een specifieke asbestopleiding volgen en die jaarlijks hernieuwen. Bovendien zijn onze vakmensen volledig op de hoogte van alle veiligheidsvoorschriften en werken ze 100% conform met de arbeidswetgeving. Ze gebruiken correcte en kwalitatieve apparatuur en dragen altijd de juiste bescherming.

Wil je meer weten over de risico’s van asbest of weet je niet zeker of je met asbest te maken hebt? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij nemen een kijkje en bezorgen je een vrijblijvende offerte.

Ook interessant

Renoveren met Tifre?

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.  

Contacteer ons