Hout voor je gevel is een fantastische keuze! Werp je een blik op je splinternieuwe houten gevel, dan zal het liefde op het eerste gezicht zijn. Maar natuurlijk wil je ook dat die liefde blijft duren. Blijvend je houten gevel onderhouden, is hierbij essentieel. Maar hoe doe je dat zonder dat het een fulltime job wordt? We geven je graag enkele tips.
Misschien heb je er nog niet eerder bij stil gestaan maar een gevel krijgt veel te verduren. Hij krijgt te maken met grote temperatuurverschillen, schommelingen qua luchtvochtigheid, enorme hoeveelheden regen, hevige winden en bij momenten zelfs stevige sneeuwbuien. Die grillen van moeder natuur kunnen vooral een impact hebben op je houten gevel, die extra aandacht kan gebruiken. Zolang je hout op de juiste manier beschermt en onderhoudt, is er niets aan de hand.
Waartegen bescherm je je houten gevel dan wel? Meestal zijn er twee basisproblemen die vroeg of laat opduiken bij houten gevels, waar je je gelukkig gemakkelijk tegen kunt wapenen.
We hebben het hier niet over de populatie maar over een proces dat alle houtsoorten ondergaan. Elke houten constructie kent een natuurlijk vergrijzingsproces, zelfs je houten gevel, ook wanneer die uit een duurzame houtsoort bestaat. Je kan dit proces gewoon omarmen. Zeker wanneer je gevel egaal vergrijst, kan dit nog wel mooi zijn. Maar doordat gevels op sommige plaatsen intensiever worden blootgesteld aan daglicht dan op andere plaatsen, is dat zelden het geval.
Gelukkig kan je je hout hier ook tegen behandelen. Er bestaan diverse kwalitatieve producten die je houten gevelbekleding volledig kunnen beschermen tegen vergrijzen als je ze regelmatig opnieuw aanbrengt (ongeveer om de 2 jaar).
Hout gaat onder invloed van UV en diverse weersomstandigheden na een tijdje zijn uitstraling verliezen. Er kunnen stilaan ook kleine barstjes ontstaan of oppervlakkige scheurtjes. Daarom wordt het aangeraden om houten gevelbekleding regelmatig te kleuren met olie. Dit oliën geeft een extra beschermlaag aan je gevel waardoor het hout zijn mooie, natuurlijke uitstraling blijft behouden. Deze oliën zijn kwalitatief, gemakkelijk aan te brengen en uiterst geschikt voor buitengebruik.
Thermowood is even duurzaam als hardhout, hoewel het in principe geen hardhout is. Het is Europees naaldbomenhout dat van nature niet duurzaam is en daarom langdurig wordt verhit. Door dit verhittingsproces in een oven verandert de celstructuur, de samenstelling en het vochtpercentage in het hout. Hierdoor wordt het wel geschikt voor buitengebruik en vormt het zelfs een milieuvriendelijker alternatief voor tropisch hardhout. De verhitting maakt het namelijk even duurzaam zonder dat er chemische middelen aan te pas komen.
Je ThermoWoodgevel onderhouden vraagt niet per se om een totaal andere aanpak dan een andere houten gevel. Net als alle houtsoorten kan je ThermoWood behandelen met olie of beits. Maar het grote voordeel aan ThermoWood is dat het ook onbehandeld kan geplaatst worden. Door de specifieke structuur van deze houtsoort is dit een extra olie- of beitslaag geen noodzaak. Veel van onze klanten geven zelfs de voorkeur aan onbehandeld ThermoWood.
Hou je toch van een nabehandeling? Dan is niet-filmvormende buitenbeits of -olie is het meest geschikt. Vergrijzing tegengaan doe je best met een gepigmenteerde beits of olie met UV-bescherming. Dat geeft het beste resultaat. ThermoWood neemt minder snel vocht op dan hardhout. Daardoor zijn buitenbeitsen op terpentinebasis heel efficiënt. Ze dringen goed door tot in de poriën van het hout en drogen niet snel uit, ook niet bij hogere temperaturen. Een acrylbeits is minder geschikt voor een buitengevel omdat die meer tijd nodig heeft om in het hout te dringen. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk product? Dan worden producten op basis van lijnzaadolie aangeraden.
Je houten gevel regelmatig behandelen met een beits of olie voorkomt niet alleen dat die zijn uitstraling verliest of gaat vergrijzen. Het zorgt er ook voor dat je hout minder snel aangetast wordt door mossen en algen. Het vertraagt ook het natuurlijke slijtageproces waardoor je gevel minder snel kleine scheurtjes en barstjes zal vertonen en gladder blijft. Het vormt een basis waarop mossen en algen zich minder gemakkelijk kunnen hechten. Je houten gevel onderhouden op de correcte manier, bij voorkeur om de paar jaar, zal dus rechtstreeks een positieve impact hebben op de levensduur ervan.
Twijfel je nog over de houtkeuze van je gevel? Of ben je er voor je renovatie- of bouwproject zelfs helemaal nog niet uit welk materiaal je liefst wil voor je gevel? Kom dan zeker eens langs in onze belevingsruimte. Onze materialen van dichtbij kunnen bekijken, ruiken en voelen, dat maakt álle verschil voor een doordachte keuze met complete gemoedsrust. Onze experten vertellen je ook graag iets meer over de verschillen in onderhoud.
Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.