Op zoek naar een partner voor jouw totaalrenovatie?
Contacteer ons

Pvc of aluminium ramen: doordacht een keuze maken

Wie vandaag de dag nieuwe ramen laat zetten, moet meestal een keuze maken tussen pvc of aluminium ramen. Er zijn nog wel wat alternatieven, maar houten ramen zijn bijvoorbeeld enorm gedaald in populariteit omdat zowel aluminium als pvc veel onderhoudsvriendelijker, slijt- en kleurvaster zijn. Toch zijn er nog onderlinge verschillen waar mensen zich niet altijd van bewust zijn. Wij zetten even 10 belangrijke eigenschappen op een rij om je te helpen kiezen.

10 eigenschappen als hulpmiddel

Om te bepalen of je best voor PVC of aluminium kiest voor je ramen is het een goed idee om rekening te houden met de volgende 10 factoren. Op die manier helpen we je graag een doordachte keuze maken.

Kleurvast en krasbestendig

Doorgaans is PVC minder kleurvast dan aluminium, zeker wanneer gelakt. De garantie op de kleur bij PVC ligt meestal rond de 10 jaar terwijl dit bij aluminium tot 15 jaar is. Hoewel aluminium heel krasbestendig is, is PVC ondanks de stevigheid behoorlijk krasgevoelig. Bij het reinigen van PVC mag je dus zeker geen schuursponsjes, harde doeken of schuurmiddelen gebruiken. Dan blijven je raamkozijnen in prima staat. PVC schilderen wordt ook afgeraden om schade te vermijden. Dus eens aangeschaft, is het moeilijk om de kleur nog te veranderen. Daarom kiest men bij PVC vaak voor tijdloze kleuren die overal bij passen.

Even mooi in modern als klassiek interieur

Ben je op zoek naar een moderne look, dan zit je zowel met pvc als aluminium goed. Bij klassiekere woningen kiest men vaak voor kunststof raamkozijnen. Bij deze soort ligt het vleugelprofiel namelijk iets dieper, wat doet denken aan houten ramen. Bovendien zijn er wel wat mogelijkheden om met diverse randprofielen het buitenschrijnwerk iets meer een retrolook of houtstructuur te geven. Op die manier kunnen zulke profielen de warme, authentieke uitstraling van houten ramen benaderen. Daarom is PVC erg populair bij renovaties.

Uitzicht aanpasbaar

Er is een groot verschil tussen kunststof en aluminium ramen wat uitzicht betreft. Ben je op zoek naar een iets strakkere, vlakke, elegante uitstraling, dan kies je best voor aluminium ramen. Pvc is doorgaans dan weer iets robuuster van uitzicht. Zowel voor pvc als aluminium is er een waaier aan mogelijkheden wat kleuren betreft. Aluminium krijgt een poedercoating in een RAL-kleur naar keuze die het profiel tegelijkertijd beschermt tegen corrosie. Je kunt aluminium ramen ook een staalachtige look geven.

Pvc buitenschrijnwerk komt meestal voor in wit of crèmekleur maar met behulp van folieertechnieken kan het dan weer in alle kleuren gerealiseerd worden. De ramen kunnen eventueel ook gelakt worden. Doorgaans is bij aluminium ramen een grotere kleurwaaier mogelijk dan bij pvc ramen. Bij pvc is het is achteraf ook moeilijker om de kleur nog aan te passen. In tegenstelling tot houten ramen zijn pvc kozijnen moeilijk te schilderen. Probeer je dit toch, dan loop je het risico om de levensduur van je ramen te verkorten.

Zeer onderhoudsvriendelijk

Zowel aluminium als kunststof zijn erg onderhoudsvriendelijk doordat ze water-, vuil en stofwerend zijn. De kozijnen kun je gemakkelijk samen reinigen met de ramen, met water en zeep. Een schuurmiddel gebruiken is uit den boze voor beide materialen, hoewel pvc sneller krassen zal vertonen. Beide materialen kunnen indien gewenst voorzien worden van een extra beschermlaagje.

Efficiënt tegen inbraak en brand én sterk

Zowel PVC als aluminium scoort hoog op vlak van stevigheid. Tegenwoordig zijn deze materialen ongeveer even stabiel en inbraakwerend, hoewel vooral alu ramen de reputatie hebben om erg sterk te zijn. Ze worden dan ook vaker gekozen voor bijzondere constructies met moderne, slanke raamprofielen en voor grotere oppervlakten. Dit omdat bij pvc ramen doorgaans een breder kozijn nodig is om dezelfde sterkte te verkrijgen. Het hang- en sluitwerk bij beide soorten is erg vergelijkbaar. Alleen kunnen pvc profielen ook voorzien worden van een metalen kern, wat ze versterkt en nog beter bestand maakt tegen pogingen tot inbraak. Daarnaast staat pvc ook bekend om zijn uitstekende brandwerendheid. Het is moeilijk ontvlambaar en zelfdovend.

Of je nu pvc of aluminium ramen kiest… Beide zijn sterke materialen die niet snel zullen barsten, scheuren of kromtrekken. Hun levensduur wordt geschat op 2 generaties, ofwel ongeveer 50 jaar.

Mogelijkheden qua afwerking

Gordijngevels en modellen met bijzondere architecturale vereisten worden meestal uitgevoerd in aluminium. Meestal kun je met aluminium ramen voor een mooiere afwerking zorgen. Qua kleuren zijn er zoals vermeld heel wat opties voor beide varianten. Met pvc kun je zelfs een aluminiumlook nabootsen. Je kunt het gemakkelijk een retrolook geven of voor houtreliëf kiezen. Voeg daar ook een ‘reliëf verdiept profiel’ aan toe en je kunt kunststof ramen nog nauwelijks onderscheiden van houten ramen.

Akoestisch/Thermisch isolerend

Zowel op thermisch als akoestisch vlak ligt het isolerend vermogen van pvc buitenschrijnwerk hoger dan dat van aluminium. Kunststof is een goede isolator doordat dit materiaal minder snel warmte geleidt dan aluminium. Daardoor behouden deze ramen gemakkelijker de juiste temperatuur in huis. De ‘meerkamerprofielen’ hebben namelijk een zeer gunstige warmtedoorgangscoëfficient of U-waarde van 1.4 W/m²K. Hierdoor kun je tot wel 20 % besparen op je energiefacturen. Bovendien zijn ze geluidsdicht en wind- en waterbestendig.

Aluminium is van nature dan wel veel minder isolerend, maar tegenwoordig worden alu ramen geproduceerd met een 3-kamerprofiel met thermische onderbreking om de isolatiewaarde te verhogen.

Kostprijs

Als de kostprijs een belangrijke rol speelt, heeft pvc een voetje voor. Kunststof ramen zijn doorgaans namelijk goedkoper dan aluminium ramen. Dat komt door de iets gunstigere grondstofprijzen en het prijsvriendelijker productieproces van kunststof. Het effectieve prijsverschil hangt erg af van de gekozen kleur of afwerking.

Energiebesparend

Kunststof biedt van nature een betere isolatie, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je energierekeningen. Nochtans presteert aluminium vandaag de dag zeker niet slecht op vlak van isolerend vermogen, dankzij het 3-kamerprofiel met thermische onderbreking. Vergeet niet dat er een aantal premies zijn waarop je een beroep kunt doen bij het vervangen van oude ramen door een energiebesparend alternatief.

Nog recycleerbaar of milieuvriendelijk

Aluminium én pvc raamkozijnen zijn nog volledig te recycleren. Oude pvc of aluminium ramen kunnen dus weer worden verwerkt tot nieuwe raamkozijnen zonder daarbij kwaliteit te verliezen. Dat maakt deze ramen enorm milieuvriendelijk. Bovendien vraagt hierdoor uiteindelijk ook de fabricage zelf minder grondstoffen en energie.

Vandaag de dag wordt er heel veel aandacht besteed aan het milieu bij het vervaardigen van aluminium en PVC ramen. Veel productiebedrijven zijn al CO²-neutraal en beperken hun CO²-uitstoot tot het minimum.

Pvc of aluminium? De voordelen op een rij!

De voordelen van pvc ramen

Samengevat staat pvc vooral bekend om zijn ongeziene isolatiewaarde. Zowel op thermisch als akoestisch vlak voldoen deze ramen aan de strengste isolatienormen. Dat is gunstig voor je energieverbruik, maar zorgt ook voor een zalig gevoel van rust in huis. Kunststof ramen zijn ook heel duurzaam want ze rotten of roesten niet. Ze zijn milieu- en onderhoudsvriendelijk en 100 % recycleerbaar. Qua prijs zijn pvc raamkozijnen onklopbaar. Ze zijn door de diverse afwerkingsmogelijkheden geschikt voor zowel moderne als meer landelijke woningen. Zelfs een aluminium- of houtlook is perfect mogelijk.

De voordelen van aluminium ramen

Aluminium ramen zijn strak, slank, elegant en erg gebruiksvriendelijk. Ze komen zowel in bedrijfsgebouwen als privéwoningen goed tot hun recht. Door de stevigheid van aluminium zijn er diverse toepassingsmogelijkheden en is het ideaal voor grote raampartijen met veel lichtinval. Aluminium is ook gemakkelijk om te vormen naar allerlei uiteenlopende designs door zijn polyvalente karakter. Bovendien zijn aluminium raamkozijnen erg krasbestendig en kleurvast. Er zijn heel veel kleurmogelijkheden. Net als kunststof is aluminium onderhouds- en milieuvriendelijk en volledig recycleerbaar.

Aan jou de keuze!

In principe kun je geen verkeerde keuze maken tussen pvc of aluminium. Beide materialen hebben uitstekende eigenschappen en bieden de kwaliteit die jouw woning verdient. De keuze hangt dus helemaal af van jouw voorkeur en noden. Het is dus uiteindelijk een kwestie van wat het beste bij jou past. Maar door de eigenschappen van beide materialen op een rijtje te zetten, hopen we je toch al een eindje vooruit te hebben geholpen. Neem zeker eens een kijkje naar onze andere renovatietips!

Heb je nog vragen over de voor- en nadelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons.

Ook interessant

Renoveren met Tifre?

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.  

Contacteer ons