Voorkomen is beter dan genezen’, zegt men, maar mos voorkomen is een moeilijke zaak. Mos zet zich na een tijd immers vast op elk dak. Mos verwijderen gaat gelukkig wel! Want geef nu eerlijk toe: esthetisch gezien is een dak vol mos wel heel ver verwijderd van een groendak of een groen dakterras. Zelf ontmossen kan op verschillende manieren. Tifre geeft je graag enkele tips.
Mossen en algen op je dak zijn allesbehalve een fraai zicht. De vorming van (korst)mos en algengroei zijn nochtans compleet natuurlijke fenomenen. Mossen zetten zich graag vast op de meest schaduwrijke plekjes van je dak. Ze houden niet zo van zonnebaden. Vandaar dat je helaas nooit een mooi compleet egaal mostapijt krijgt op je dak. Veel vaker is het mos her en der verspreid als donkergroene, lichtgroene en zelfs bruine matten.
De oriëntatie van je woning zal dus een grote invloed hebben op dat patroon. En grote bomen rondom je woonst zullen ook een grote rol spelen in de mosvorming op je dak. Zij nemen immers vaak heel wat zonlicht weg. Je zou dus kunnen zeggen dat mos vermijden voor een deel mogelijk is, door te veel schaduw op je dak te voorkomen. Je zou grote bomen in de tuin kunnen snoeien, verplaatsen of verwijderen.
Je dak zelf heeft natuurlijk ook een invloed op mosvorming. Zo vormt mos zich veel gemakkelijker op vochtige pannen of leien. Als je een goede ventilatie hebt tussen je pannen en je waterdicht onderdak, zou dit geen probleem mogen zijn. Vakmensen houden hier bij de aanleg van een dak altijd rekening mee. Heb je een oud dak en is dit niet het geval, dan kun je best eens een expert laten kijken of renovatie of vernieuwing van je dak verbetering kan brengen.
De helling van je dak kan er ook voor zorgen dat vocht sneller of minder snel weg geraakt na een regenbui. Vanzelfsprekend zorgt een hogere hellingsgraad ervoor dat regen vlotter van het dak afloopt. Bij een lagere helling kan het droogproces van je pannen langer duren en krijgen mossen en algen meer kansen om zich vast te hechten. Ventilatiepannen zijn speciaal ontworpen om het ventilatieproces te bevorderen. Voor veel platte(re) daken zijn ze dus een enorme meerwaarde.
Bij kwalitatieve dakpannen heeft mosvorming geen enkele invloed op de duurzaamheid van het materiaal zelf. Je pannen of leien blijven ook met een laagje mos even vochtbestendig. De meeste mensen die ervoor kiezen om te (laten) ontmossen doen dit dus om louter esthetische redenen. Natuurlijk wil je ook niet dat vuil en mos je dakgoot of regenput gaan verstoppen. In sommige gevallen kan mos- en algenvorming zorgen voor de versnelde slijtage van je dak. Mos verwijderen is dus zeker een goed idee!
Je kunt dit zelf doen of het mos op je dak door een professioneel team laten verwijderen. Deze laatste optie is zeker de beste als je vermoedt dat er nog asbest in de materialen verwerkt zit. Vaak beginnen mensen te schuren of te schrobben of halen ze hun hogedrukreiniger boven zonder daarbij stil te staan. Getrainde dakwerkers zijn opgeleid om asbest te herkennen en veilig te verwijderen.
Een goed voorbereid ontmosser heeft veel meer kans op succes. Zo is het belangrijk om je werkgebied goed af te bakenen en te beschermen. Als je met producten gaat werken is het altijd veilig om een mondmasker en werkhandschoenen te dragen. En als je met een gekocht product werkt, is het natuurlijk noodzakelijk om eerst de gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften goed door te nemen.
Naast een hogedrukspuit is een borstel een handig hulpmiddel bij het verwijderen van mos. Dus het is altijd praktisch om er een in de buurt te hebben speciaal voor dat doeleinde. Ook is het nuttig om vooraf de afvoerbuizen van je dakgoot te ontkoppelen, zeker als je een regenput hebt. Zo vermijd je dat er product in je regenwater terechtkomt.
Je kunt eenvoudig ontmossen met water en een hogedrukspuit. Ideaal daarbij is het gebruik van een V-straal bij 80 bar. Het beste moment om dit te doen is na een paar fikse regenbuien. Dan komen algen en mossen sowieso ietsje losser te zitten. Start bij de nok en werk zo in een patroon verder naar de goot toe. Je spuit je dak best af in neerwaartse richting. Anders loop je het risico dat er water onder de sluitingen terechtkomt. Dit kan net nog meer mosvorming in de hand werken. Bij hardnekkig vocht is het mogelijk dat je de handeling moet herhalen.
Een oplossing van 50% water en 50% javel is een heel efficiënt middel om mossen en algen mee te bestrijden. Voor het aanbrengen kun je een leeg spraybusje gebruiken of een onkruidsproeier. Als je deze oplossing een uurtje laat intrekken, zal ook hardnekkigere aanslag loskomen met de hogedrukspuit. Het is dus wel de bedoeling dat je je dak ook nog afspuit met water zoals hierboven beschreven om het gewenste resultaat te verkrijgen.
Ontmossingsproducten kun je gebruiken bij het ontmossen zelf of als nabehandeling. Ook coatings die mosvorming afremmen of waarop dakbegroeiing zich minder gemakkelijk kan vastzetten zijn populair. Er zijn zelfs enkele preventieve middeltjes. Afhankelijk van het product dat je gebruikt, breng je het aan voor of na een reiniging met water onder hoge druk. Maar zodra je een product gaat gebruiken, moet je daar natuurlijk voorzichtig mee omspringen. Mosdodende producten zijn immers niet zonder gevaar. De veiligste producten zijn biologisch afbreekbaar en brengen geen schade toe aan je dak. Laat je zeker goed adviseren door een expert voor je een impulsaankoop doet.
Zeker als je met ontmossingsproducten of javel hebt gewerkt, is het belangrijk om je dak en dakgoten goed na te spoelen met zuiver water. Als je je dakgoten hebt ontkoppeld, kun je ze na deze nabehandeling terugplaatsen.
Niet zo’n fan van hoogtes? Geen tijd of zin om de strijd aan te gaan met het mos op je dak? Of neem je liever het zekere voor het onzekere en wil je een team van professionals inschakelen om je dak eens stevig onder handen te nemen? Neem dan snel contact op en wij helpen je met plezier verder.
Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.