Zolder verbouwen tot slaapkamer: 7 tips!

terug

Een zolder is vaak een verloren ruimte in een woning, maar wel boordevol potentieel! Bij veel gezinnen doet de zolder dienst als rommelige opbergruimte vol spullen waar nooit iemand naar omkijkt. Daarom zijn zolderrenovaties zo populair vandaag de dag. Wie droomt er nu niet van een extra woonruimte om in te richten als werkkamer, hobbyruimte of zelfs als extra slaapkamer? Je zolder verbouwen tot slaapkamer verhoogt niet alleen jouw comfort maar ook de waarde van je woonst. Bovendien kun je je vernieuwde zolder als functionele ruimte meteen ook een pak energiezuiniger maken. Wij geven je enkele tips om je zolder succesvol om te bouwen.

1.   Zorg voor degelijke dakisolatie

Vanzelfsprekend wil je dat je nieuwe slaapkamer waterdicht is en heeft een functionele zolderruimte een kwalitatief dak nodig. Maar heb je ook aan dakisolatie gedacht? Maar liefst 30 % van de warmte in je woning verdwijnt via het dak. Wil je je zolder verbouwen tot slaapkamer? Dan is dit het ideale moment om eerst en vooral je dak goed te isoleren. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat het binnen warm genoeg blijft in de winter maar dat ook de koelte bewaard wordt tijdens hete zomers.

Je dak laten isoleren is sowieso een slimme investering die je snel hebt terugverdiend. Naast de besparing op je energiekosten kun je in België genieten van een lager btw-tarief en een heleboel premies die het financiële plaatje nóg gunstiger maken! Laat onze experten je begeleiden bij de materiaalkeuze en zorgen voor de professionele en correcte plaatsing. Dan loop je zeker geen steunmaatregelen mis.

2.   De elektriciteit opwaarderen

Afhankelijk van waar je de zolder voor gaat gebruiken, heb je genoeg stopcontacten nodig. De meeste zolderruimtes zijn hier niet op voorzien. Wil je je zolder verbouwen tot slaapkamer of kantoorruimte, dan moet je zeker zorgen voor voldoende elektriciteitspunten. Een binnenhuisarchitect houdt met al die zaken rekening en kan je natuurlijk van A tot Z begeleiden bij een zolderverbouwing. Zo wil je misschien een elektriciteitsplan laten uittekenen en een correcte controle laten uitvoeren. Wij brengen je met plezier in contact met de juiste persoon of geven zelf advies op basis van onze jaren ervaring met zolderrenovaties.

3.   Verwarmingsinstallatie

Je oude zolder deed je misschien letterlijk en figuurlijk bibberen en beven, maar bij je gerenoveerde zolderruimte is dat alvast niet de bedoeling. Zorg daarom dat je een degelijke verwarmingsinstallatie voorziet in je nieuwe slaapkamer.

Zelfs als je niet de gewoonte hebt om de verwarming aan te zetten in je slaapkamer is dit een plus. Kille muren zijn immers erg aantrekkelijk voor schimmels en andere narigheden.

Afgewerkte zolderinrichting met witte maatkasten en houten vloer

4.   Een ventilatietoestel

Als we het over schimmels hebben, dan hebben we het over condensatie en andere vochtproblemen. Wil je die vermijden in je verbouwde zolderruimte? Dan zorg je best voor voldoende ventilatie. Goede ventilatie houdt de lucht immers zuiver en op de juiste temperatuur. Er is heel veel verschil in ventilatietoestellen, dus je laat je best goed informeren door een expert. Met degelijke ventilatie zul je graag in je nieuwe slaapkamer vertoeven en slapen als een roosje, zonder gezondheidsklachten!

5.   Sanitaire installaties

Het is misschien geen must, maar zeker als je een iets groter gezin hebt, is een extra toilet of douche geen overbodige luxe. Heb je nog ruimte over, dan kan dit een echte tijdspaarder zijn op drukke werkdagen. Natuurlijk moet je daar dan wel rekening mee houden in je plan. Je moet in dat geval namelijk de nodige toevoerleidingen laten plaatsen voor voldoende watervoorziening.

6.   Zolderinrichting en afwerking

Wil je al je installaties mooi verbergen achter een wand of vind je met moeite opbergruimte onder je schuin dak? Met een goed ontwerp en maatwerk kun je vrijwel voor elk probleem een stijlvolle oplossing vinden. Met ingemaakte kasten, lage kasten of hoekkasten, al dan niet op wieltjes, kunnen we de ruimte optimaal gebruiken. Een doordachte zolderinrichting en een kwalitatieve afwerking gaan immers hand in hand. Voor veel zolderruimtes is een dakkapel ook een elegant antwoord op de vraag van klanten om meer ruimte. Het zorgt voor meer lichtinval en is algemeen een heuse meerwaarde voor een woning!

7.   De juiste lichtinval

Wil je je zolder verbouwen tot slaapkamer, dan vind je misschien dat je geen ramen nodig hebt. Sommige mensen slapen het best als het helemaal donker is. Maar misschien dient je slaapkamer ook deels als speelkamer voor de kinderen, werkruimte of bureau. Of misschien heb je een aangebouwd woongedeelte met sofa voorzien naast je slaapkamer of een aparte dressingruimte? Verwerp alleszins niet te snel de nood aan daglicht in een kamer. Tenslotte gedijen schimmels ook het liefst in donkere ruimten en heeft daglicht een niet te onderschatten invloed op ons gemoed. Voorzie dus toch voldoende ramen en pas de lichtinval aan aan de inrichting die je voor ogen had.

Voor elke ruimte, hoe specifiek of vreemd ook, zijn er oplossingen te vinden. Ook in schuine wanden kunnen vensters op maat worden geplaatst. Daar waar dakramen minder tot hun recht komen, bieden koepels vaak een goed alternatief. Wij maken graag een ontwerp voor je zolderrenovatie waarbij we met alle praktische en persoonlijke factoren rekening houden.

Je zolderruimte laten isoleren, verbouwen of (her)inrichten?

Neem contact op en vraag ons gerust om een offerte of advies.

Contacteer ons