Op zoek naar een partner voor jouw totaalrenovatie?
Contacteer ons

Groendak laten plaatsen: alle voordelen op een rij!

Groendaken zijn een heuse trend aan het worden en dat is niet zonder reden. Een groendak biedt talloze voordelen op esthetisch, ecologisch, economisch, praktisch én maatschappelijk vlak. Een groendak laten plaatsen is zelfs helemaal niet ingrijpend. Wij zetten graag alle voordelen op een rij.

 

1.   Biedt esthetische meerwaarde

Het eerste voordeel van een groendak is eenvoudig: het is een plezier voor het oog. Zelfs als je midden in de stad woont, brengt een groendak meteen een beetje natuur naar je woning. Door de manier waarop groendaken worden geplaatst, krijg je onmiddellijk een groen resultaat. Je hoeft niet te wachten tot je plantjes beginnen kiemen en uitkomen. Het zal je woonst dus ook direct opwaarderen en je dat gevoel van stedelijke drukte doen vergeten.

2.   Biedt emotionele meerwaarde

Meer groen in je omgeving zorgt voor een lager stressgehalte en een algeheel meer ontspannen gevoel. Volgens recent onderzoek creëert het zelfs een ‘healing environment’. Diezelfde studie toont ook aan dat een groene omgeving de duur van intensieve verpleging verkort en je pijntolerantie verhoogt. Doordat je dak meer aanvoelt als een functioneel deel van je woning, creëer je ook een extra gevoel van ruimte.

Resultaten van een ander onderzoek wijzen dan weer uit dat werken of wonen in een groenere omgeving voor meer sociale interactie zorgt. Groen brengt mensen dus dichter bij elkaar. Het zorgt voor meer sociale samenhang in buurten. Bijgevolg hebben groene woonwijken ook minder last van geweld, vandalisme en andere vormen van agressie.

3.   Garandeert eenvoudige plaatsing

Een groendak laten plaatsen is niet ingrijpend en duurt daarom ook niet zo lang. De plaatsingsmethode is bovendien enorm flexibel want het kan aangelegd worden rond lichtkoepels of airco’s. Een groendak kan met behulp van vegetatiematten snel en eenvoudig gerealiseerd worden. Het bespaart je kosten en tijd.

4.   Vraagt weinig onderhoud

De vegetatiematten die worden gebruikt voor de aanleg van groendaken zijn voorbegroeid en bij levering voor maar liefst 90 % bedekt. Daardoor krijgt onkruidgroei nauwelijks nog een kans. Een groendak vraagt dus erg weinig onderhoud. Wel is het een goed idee om je groendak een tweetal keer per jaar te wieden, te bemesten en de waterafvoer na te kijken. Bij voorkeur doe je dit in april en september.

5.   Geeft dakbedekking langere levensduur

Met een groendak zal je dakbedekking tot 2,5 keer langer meegaan in vergelijking met een gewone roofing. Het weert namelijk een aantal vormen van slijtage, zoals erosie. Zo zullen de voorbegroeide vegetatiematten van een groendak ervoor zorgen dat de ondergrond niet wegwaait bij een storm. Een groendak biedt bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden zoals hitte van zonlicht, vocht van regen, windvlagen en temperatuurschommelingen. Daardoor verdubbelt of verdrievoudigt het de levensduur van je dak tot 60 jaar of langer.

6.   Zorgt voor hoger rendement zonnepanelen

Heb je ook zonnepanelen? Perfect! Dan zorg je er met een groendak voor dat het rendement daarvan met maar liefst 9 tot 16 % zal stijgen. Dit is het gevolg van de koelere temperatuur op je dak. En dit zorgt natuurlijk ook voor energiebesparing!

7.   Zorgt voor betere waterhuishouding

Door een groendak te laten aanleggen wordt regenwater meer verspreid. Dat geldt niet alleen voor je dak zelf maar ook voor de riolering. Een doorsnee groendak vangt ongeveer 21,6 liter water op per m². Dit regenwater wordt geabsorbeerd door de waterbuffering in de planten. Het substraat of de ondergrond van de planten zorgt voor extra drainage. Bovendien wordt dit regenwater gezuiverd.

De riolering wordt gespaard omdat groendaken de afvoer naar het riool vertragen. Via de planten verdampt ook een groot deel van het regenwater. Dit houdt het waterpeil stabiel. Het verminderen van de piekbelasting van het riool verkleint meteen ook de kans op overstromingen. En dat komt heel je omgeving ten goede!

De waterretentie van een groendak (het vasthouden van water) zorgt er nochtans niet voor dat je dak te zwaar belast wordt. Een met regenwater volgetrokken groendak weegt maximum 49 kg en een leeg weegt amper zo’n 25 kg. Bovendien testen experts altijd de geschiktheid van je dak voor ze aan de slag gaan.

8.   Werkt luchtzuiverend

De plantjes op een groendak filteren het fijnstof uit de lucht en zetten CO² om in zuurstof. Ook andere schadelijke stoffen zoals benzeen en tolueen worden uit de lucht gezuiverd. Op die manier draagt jouw groendak bij aan de luchtkwaliteit van iedereen.

9.   Biedt thermische isolatie

In een woning met een groendak krijg je nooit extreme temperaturen. Zo bedraagt je daktemperatuur nooit meer dan 37°C op hete dagen. Groendaken zorgen voor warmteregulatie: in de zomer is het dus merkelijk koeler binnen en in de winter warmer. Planten absorberen naast vocht namelijk ook zonlicht. Bij een groendak wordt het zonlicht voor 50 % geabsorbeerd en voor 30 % gereflecteerd. Dit creëert een koeler en aangenamer klimaat binnen, waardoor de airco minder hard moet gaan werken. En dat komt natuurlijk je energierekening ten goede. Maar het heeft ook een algemeen positief effect op het klimaat buiten je eigen pand.

 

10.   Biedt akoestische isolatie

Een groendak biedt een extra geluidsbarrière voor je woning waardoor omgevingsgeluid vermindert, zowel binnen als buiten. Doordat een groendak geluid absorbeert, zorgt het voor meer omgevingsrust binnen en buiten je woonst. Het is dus ook een enorme meerwaarde op akoestisch vlak!

11.   Creëert een brandwerende laag

Planten bevatten van nature veel vocht, vooral vetplantjes. Een groendak creëert dus meteen ook een natuurlijke brandwerende laag op je woning of bedrijfspand. Dat is uiteraard mooi meegenomen!

12.   Creëert een grotere biodiversiteit

De meeste groendaken werken met vetplantjes, kruiden, grassen en/of waardplanten. Deze zorgen voor een aangename leefomgeving voor vogels en insecten zoals vlinders. Dit draagt niet alleen bij tot het milieu maar is ook een streling voor het oog, zeker waar anders gewoon roofing of steen zou zijn.

13.   Verlaagt het hitte-eilandeffect

Nog een ecologisch voordeel van een groendak is dat dit het hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI) verlaagt. Dit is het fenomeen dat de temperatuur in stedelijke gebieden gemiddeld hoger ligt dan in omliggende landelijke gebieden. Dat komt onder andere door de relatief lage windsnelheden in dichter bebouwde omgevingen en de aanwezigheid van donkere zonlicht absorberende bouwmaterialen.

Groendaken worden ingezet bij klimaatbestendig bouwen om dergelijke effecten aanzienlijk te verlagen. Ze kunnen in een stad immers zorgen voor een temperatuurverlaging van 3°C.

14.   Bespaart kosten

Een groendak is een kostenbesparende slimme investering! Gemiddeld heb je de kostprijs terugverdiend binnen de 8 tot 21 jaar, afhankelijk van het soort groendak en de grootte. Bovendien zijn er een aantal steunmaatregelen van de overheid waarop je kunt terugvallen. Check dus vooraf zeker of je recht hebt op een premie.

De algehele terugverdientijd van je groendak hangt natuurlijk samen met het energiebesparend karakter ervan. Het zorgt ervoor dat je verwarming minder hard moet werken in de winter en je airco in de zomer. Je moet je dakbedekking minder snel repareren of vervangen dankzij de erosiewerende eigenschappen. Door een ‘healing environment’ te creëren bespaar je allicht ook op gezondheidskosten. Het lijstje kleine besparingen is lang en op jaarbasis telt het erg op.

15.   Verhoogt de waarde van je woning

Groendaken verhogen de duurzaamheid van je pand en dus ook de waarde. Dat komt onder andere doordat ze de levensduur van je dak verlengen en je energiekosten reduceren. Je dak omtoveren tot een functioneel deel van je woning is zeker een stap in de goede richting als je de waarde wilt verhogen. En natuurlijk helpt het ook als je woning er in het algemeen mooier uitziet.

Wil jij ook graag profiteren van de talloze voordelen van een groendak? Contacteer ons dan voor een offerte of vrijblijvend advies.

Ook interessant

Renoveren met Tifre?

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.  

Contacteer ons