Op zoek naar een partner voor jouw totaalrenovatie?
Contacteer ons

Pannen of leien: de juiste dakbedekking kiezen

Figuurlijk zeggen we dat je pas ergens woont als je een dak boven je hoofd hebt. Maar eigenlijk kun je letterlijk ook pas spreken over een woning als er een dak op staat. De juiste dakbedekking is essentieel om je huis en gezinsleden te beschermen tegen allerlei weersomstandigheden. En natuurlijk wil je ook waterlekken vermijden. Hoewel men bij een traditionele woonst meteen denkt aan bakstenen en dakpannen, kiezen veel mensen bij een nieuwbouw of renovatie ook vaak voor leien. De beste keuze hangt natuurlijk van je voorkeur af, maar we helpen je graag om een keuze te maken die bij je past!

Pannen of leien: het verschil

Pannen zijn doorgaans groter en platter dan leien. Dakpannen zijn gemaakt uit klei of cement en minder glad terwijl leien gladder zijn en gemaakt uit natuurlijke leisteen. Je hebt tegenwoordig ook kunstleien, die vervaardigd zijn uit vezelcement. Doorgaans kiezen mensen vaker voor dakpannen maar dit hangt af van waaraan ze het meest belang hechten. Als je de keuze moet maken tussen pannen of leien, moet je rekening houden met een aantal factoren.

De prijs

Leistenen zijn duurder dan dakpannen. Vandaar dat dakpannen nog steeds het meest worden gekozen. Hoe groter je pannen, hoe voordeliger het totaalplaatje van de aankoop en de plaatsing wordt. Maar leien zijn dan weer iets meer compatibel met zonnepanelen en brengen lagere onderhoudskosten met zich mee. Bovendien heb je tegenwoordig ook kunstleien, die veel goedkoper zijn en dezelfde uitstraling geven.

De uitstraling

Met leien ga je een meer authentieke uitstraling hebben, terwijl dakpannen ook passen bij een moderne woningstijl. Pannen kun je dan ook verkrijgen in diverse kleurvarianten, verschillende profielen en formaten. Daardoor zijn dakpannen vaak ook groter dan leien. Hoewel kunstleien bijna niet te onderscheiden zijn van ‘echte’ natuurleien, zijn ze een pak minder duurzaam.

De duurzaamheid

Natuurleien zijn enorm duurzaam. Ze kunnen wel 75 tot 100 jaar meegaan. Met kunstleien hou je het zo’n 30 tot 50 jaar uit. Dakpannen hebben een gemiddelde levensduur van 50 jaar, wat ook best lang is. Maar natuurleien spannen wel de kroon wat duurzaamheid en kwaliteit betreft.

Het onderhoud

Leien zijn een droom op vlak van onderhoud. Correct geplaatste leien vragen bijna geen onderhoud. Dakpannen zijn op zich iets moeilijker te onderhouden omdat ze gevoelig zijn voor mosvorming. Dat is niet het geval bij leien. Maar dakpannen zijn dan weer wel heel gemakkelijk te installeren en vervangen.

Het gewicht

Hoewel dakpannen best zwaar zijn, valt hun gewicht nog mee in vergelijking met natuurleien. Gelukkig hoeft dat geen problemen te veroorzaken. Bij ons wordt een professioneel dakwerker altijd ondersteund door een team van experten, zodat hij vooraf altijd verzekerd is dat de constructie de dakbedekking kan dragen. Kunstleien zijn dan weer opvallend licht qua gewicht in vergelijking. Zij kunnen een alternatief bieden wanneer een constructie het gewicht van natuurleien toch niet aankan.

De energiezuinigheid

Natuurleien zijn enorm energiezuinig en energie-efficiënt. Het is ontzettend milieuvriendelijk en vuurbestendig materiaal. De dichtheid van deze duurzame steen zorgt ook voor de beste isolatiewaarde. Dat zorgt dan weer voor lagere energiekosten. Dakpannen scoren ook vrij goed op energie-efficiëntie. Ze laten namelijk de lucht goed circuleren onder de pannen. Ze zijn wel iets minder geschikt om zonnepanelen op te monteren. Daarom wordt er gewerkt met sneldekpannen, die netjes in de structuur van je dak geïntegreerd worden en die wel zonder problemen je zonnepanelen zullen dragen. Maar daardoor liggen de kosten voor de installatie van zonnepanelen wel iets hoger dan bij leien. Leien zijn ideaal om zonnepanelen op te laten plaatsen.

De conclusie

Er is eigenlijk geen juiste of foute keuze wat pannen of leien betreft. Wie traditioneel bouwt en houdt van een authentieke, natuurlijke uitstraling, zal eerder kiezen voor leistenen. Zeker als budget geen grote rol speelt, is dit een prima keuze. En als prijs wel belangrijk is, zijn er natuurlijk wel een aantal steunmaatregelen die je vooraf eens onder de loep kunt nemen. Wie eerder modern wil wonen en graag veel keuzevrijheid heeft wat profielen, formaat en kleuren betreft, kiest vaker voor dakpannen. Die doen het na al die jaren nog steeds heel goed. Wil je graag wat meer informatie of advies bij het kiezen van de juiste dakbedekking? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze experts.

Ook interessant

Renoveren met Tifre?

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.  

Contacteer ons