Op zoek naar een partner voor jouw totaalrenovatie?
Contacteer ons

Een dakkapel laten plaatsen zonder zorgen!

Droom jij al jaren van een dakkapel? Wil jij de plaats onder je dak beter benutten, met meer ruimte en licht? Misschien stel je het al lang uit omdat je je zorgen maakt om een aantal praktische zaken. Zo vraag je je wellicht af of je een vergunning moet hebben om een dakkapel te laten plaatsen. Bij Tifre beantwoorden we je vragen heel graag en helpen we je om je bezorgdheden weg te nemen. Zo kun je 100% genieten van de verbouwingen.

 

De locatie, positie en aard van een dakkapel zonder vergunning

Of je een vergunning nodig hebt, hangt onder meer af van de locatie van je dakkapel. Plaats je deze op de achtergevel van je woning, dan heb je geen vergunning nodig. Dit geldt echter enkel wanneer je dakkapel aan de vereiste breedte en positionering voldoet en de maximale hoogte niet overschrijdt.

Een vergunningsvrije dakkapel mag niet hoger zijn dan 1m75. De vereiste breedte hangt af van de breedte van je gevel. Maximaal is dat 4,5 meter aangezien een doorsnee gevel zo’n 5,5 meter is. Ook moet een dakkapel minimaal 0,5 m van de erfgrens verwijderd zijn en minstens een halve meter uit de nok blijven. Ze moet bovenaan voorzien worden van een plat dak en onderaan minstens 0,5 meter en maximum 1 meter boven de dakvoet beginnen.

Een dakkapel bouwen met de nodige vergunning

Wens je toch een afwerking met pannen in plaats van een plat dak? Of wil je graag een verlegde of verhoogde nok plaatsen? In dat geval is het sowieso nodig om een vergunning aan te vragen. Ook wanneer je ze wilt bouwen op je voorgevel, heb je een vergunning nodig. De richtlijnen zijn dezelfde als voor een aanbouw op de achtergevel, maar de hoeveelheid te verbouwen voorgevel is beperkt in omvang. Deze beperking hangt af van de gemeente waarin je woont. Aangezien nokverhogingen door gemeenten worden beschouwd als een vorm van dakopbouw, gelden hiervoor striktere richtlijnen. Je informeert dus best eens bij je eigen gemeente als je bijzondere wensen hebt.

Bouwen met of zonder vergunning?

Wil je zeker zijn of een vergunning al dan niet nodig is bij een verbouwing? Neem dan contact op met een van onze experts. Door hun jarenlange ervaring weten zij precies hoe deze procedures verlopen. Wij helpen je graag om na te gaan aan welke verplichtingen je moet voldoen. Zo hoef je daar alvast niet van wakker te liggen. We bekijken samen met onze klanten altijd alle mogelijkheden. We stemmen onze plannen af op de specifieke vereisten van jouw gemeente en eventueel je eigen schets of het plan van de architect. Op die manier kunnen we met alles rekening houden en het verbouwproces tot een zorgeloze, aangename ervaring maken. Wil je meer weten over onze werkwijze? Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Ook interessant

Renoveren met Tifre?

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.
Tifre volgt jouw renovatie op van A tot Z.  

Contacteer ons